joi, 27 iunie 2013

The God Complex (I)

  Probabil multi dintre voi nu isi vor da seama din titlu despre ce voi vorbi in acest articol, ei bine va voi invata cum sa dobanditi puteri supranaturale, sa zburati, sa cititi ganduri... neah, glumesc! Acest fenomen s-a manifestat de cel putin cateva zeci de ori la fiecare dintre voi. Va intrebati acum despre ce este vorba, ei bine este acel "sindrom", sa ii spun asa, care te face sa crezi ca esti un specimen rar ce are toate calitatile posibile si imposibile.


  Toti gresim atunci cand lasam "The God Complex" sa ne stapaneasca si, in cele mai multe dintre cazuri pierdem foarte mult pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat si nimeni nu poate progresa intr-un anumit domeniu atunci cand ii spunem "Ba ce prost esti! Nu esti in stare de nimic." sau alte expresii de genul acesta.


 Dupa parerea mea aceasta manifestare a "atotstiutorilor" este cel mai des intalnita in... este intalnita peste tot! Fara exceptie, fie ca vorbim de scoala, munca, jocuri video unde ai nevoie de munca in echipa sau orice alt tip de activitate ce implica mai mult decat persoana ta. Acest fenomen ne bantuie si ne domina de cele mai multe ori, nelasandu-ne sa vedem unde am gresit si cum putem repara aceste greseli pe viitor.

  Trebuie sa intelegem ca toti pornim de la un punct si ca nu toata lumea a avut parte de aceleasi experiente in viata, ce ne determina sau ne obliga sa dobandim anumite cunostinte si calitati.


  Acest "The God Complex" se manifesta datorita faptului ca, niciunul dintre noi nu vrea sa para inferior celorlalti. Ne este teama sa fim judecati si sa parem mai slabi in fata altora astfel, preferam sa aratam ca stim totul. La inceput ne da incredere si ne face sa parem puternici insa, dupa ce dam gres efectul invers este mult mai puternic si poate afecta mentalitatea extrem de mult. De cele mai multe ori ne pierdem increderea si preferam sa nu mai incercam niciodata acel lucru pentru a nu  gresi din nou, ceea ce este absolut eronat! Cum putem dobandi cunostinte daca nu incercam? Este imposibil asa ca, nu renuntati!
  O alta consecinta a acestui fenomen este blamarea celorlalti pentru greselile facute. Atunci cand nu ne iese bine ceva, dam vina pe altii pentru a ne simti usurati si pentru a nu arata ca avem slabiciuni. Aceasta optiune nu este buna niciodata pentru ca, dand vina pe altii riscam sa stricam orice fel de relatie cu persoanele apropiate sau pur si simplu vom atrage multa ura asupra noastra.
  Greselile sunt cele care ne invata si care ne ridica. Fara greseala nu putem avansa! Trebuie sa invatam sa pierdem si sa ne valorificam greselile gasind lucruri utile in fiecare dintre ele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu