sâmbătă, 8 iunie 2013

Increderea de sine (II)

  Este timpul pentru a va destainui inca o parte din “secretele mele” si am sa impart acest articol in 5 parti.Sper sa fie mai usor de inteles in acest fel.
           1. Persoanele din jur afecteaza increderea
  Poate ca nu credeti acest lucru insa, este foarte adevarat. Sunt sigur ca multi aveti prieteni pe care incercati sa ii copiati sau va doriti viata lor. Ei bine aceste mici ganduri, chiar daca voi nu constientizati asta, va afecteaza. Cum va afecteaza? Este simplu. De multe ori va veti compara cu acei prieteni care “au tot ce vor fara efort” si va veti gasi tot felul de defecte, care, odata iesite la iveala va vor afecta si vor devenind din ce in ce mai evidente daca continuati sa va ganditi la ele fara a incerca sa le corectati.
Alt tip de prieteni poate fi, genul de amici care intotdeauna va iau la misto, incercand sa va umileasca in fata celorlalti pentru a parea ei mai buni si pentru a iesi ei in evidenta. Cel mai bine este sa scapati de acest fel de amici pentru ca nu vor face decat sa va inrautateasca viata. Va vor afecta atat de tare moralul incat va fi greu sa va reveniti singuri.Chiar daca nu o sa aveti cu cine altcineva sa iesiti la suc sau afara, exista un mic obicei al secolului astuia numit “socializare” daca nu aveti incredere in voi sa va faceti noi prieteni, incercati mai intai pe facebook sau oriunde online.Ar mai fi si solutia prietenilor din copilarie daca aveti astfel de personae in preajma si nu va fac sa va simtiti incomod, apelati la ei. Rememorand micile prostii pe care le-ati facut cand erati mici veti reusi sa indepartati orice urma de “rusine” si veti incepe din nou sa capatati incredere. 
  Mai exista si cazuri in care persoanele din jur sunt reflexii ale voastre. Adica au aceleasi lipsuri pe care le aveti si voi si de aceea va intelegeti bine. Asta nu este intotdeauna bine deoarece,nu prea aveti ce invata de la ei. Cel mai bine este sa aveti prieteni de la care puteti invata cate ceva, de preferat bun. Daca prietenii vostrii sunt la fel de tristi si demotivati, macar incercati impreuna sa depasiti aceasta stare! Faceti-mi si mie si voua un serviciu si impartasiti aceste articole cu ei ! :D
2. Reactiile la responsabilitate
  Daca aveti "alergie" la cea mai mica urma de responsabilitate, atunci, aceste articole NU SUNT PENTRU DUMNEAVOASTRA!
Este foarte important sa puteti fi responsabili pentru a reusi sa va atingeti scopurile si visele! Daca nu esti capabil sa iti asumi riscuri si responsabilitati nu vei ajunge nicaieri. Stiu ca este foarte posibil sa fi auzit aceasta expresie de 1000 de ori de la parinti, rude etc. insa, in viata chiar este nevoie de responsabilitate. Trebuie sa stii cand si cum esti capabil sa accepti responsabilitatea si sa duci ceea ce iti propui la bun sfarsit.
De exemplu iti propui sa inveti pentru a iti impresiona parintii si pentru ca ei sa iti cumpere ceva sau sa iti dea mai multi bani. Daca vei gasi mereu altceva mai bun de facut tot timpul nu vei reusi. Nu zic sa stai sa inveti 24/24, as fi idiot, nici eu nu fac asta, dar trebuie sa stii CAND sa faci asta. Momentul critic trebuie sa fie simtit si trebuie sa actionezi pentru a trece cu bine peste. Inaintea unui examen important (Bac, admitere, scoala de soferi  etc.) este nevoie de responsabilitate. Apoi desigur ca relaxarea are si ea un loc foarte important, insa, pentru a te putea relaxa trebuie sa treci cu bine peste aceste momente critice.


3.Frica de a actiona
  Daca iti este teama sa actionezi  trebuie sa incerci sa o depasesti. Aceasta frica vine din lipsa de incredere, deci din moralul negativ pe care il ai la momentul respectiv. Pentru a realiza ceva trebuie ca mai intai sa ai tupeul sa actionezi. Niciodata nu va fi suficient doar sa iti propui ceva. Ca sa scapi cat mai usor de aceasta teama incearca sa iti oferi cate o recompensa pentru fiecare pas pe care il faci ca sa iti atingi scopul. Astfel vei reusi sa capeti incredere si dorinta sa mergi mai departe.
Sunt unele persoane care, fiindu-le frica de ce vor crede ceilalti, ii spun unui prieten ideea, gluma etc. iar acesta, in cazul unei idei bune, va atrage toata atentia iar tu nu vei simti nici un pic de multumire de sine pentru ca pana la urma urmei nu tu ai spus cu voce tare ceea ce gandesti.
Concluzia? ACTIONEAZA! CHIAR DACA NU ESTE CEA MAI BUNA IDEE UNEORI ASUMA-TI RISCURI! MERITA!
4.Frica de inaltimi/condus
  Nu este atat de relevant pentru ca nu toata lumea sufera de aceste frici. Insa, studiile arata ca majoritatea persoanelor ce sufera de lipsa de incredere au ca reactii adverse aceste fenomene. Astfel ca incarcandu-va cu energie pozivita si o mentalitate la fel de buna puteti scapa de aceste temeri. Increderea este foarte importanta si in aceste cazuri.
5. Frica de relatii(angajamente)
  Cred ca majoritatea persoanelor care citesc, au suferit macar o data de asa ceva. Este simplu, iti e teama sa nu dai gres intr-o relatie, astfel ca, preferi sa nu te implici.Insa, facand asta, nu vei reusi decat sa creezi o stare si mai negativa. Nu poti fugi la nesfarsit de angajamente, odata si-odata tot trebuie sa faci acest pas.In cazul in care preferi sa fi “foreveralone” nu mai este problema mea. Trebuie curaj pentru a iti asuma riscuri, pentru a actiona si pentru a invata din greselile facute pe parcursul unei relatii. Daca nu inveti nimic dintr-o relatie  inseamna ca nu esti de pe planeta asta. Aici nimeni nu e perfect si ar fi bine sa invatati sa cautati greselile peste tot si sa le corectati, acesta este “samburele de bine” despre care vorbeam in articolele anterioare.

Daca nu incerci acum sa iti asumi toate riscurile cand vine vorba despre un angajament, peste 1 luna, 1 an etc. vei regreta si va scadea treptat orice fel de speranta ca vei reusi vreodata sa le accepti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu